تفاوت برنج کشت اول و برنج کشت دوم برنج کشت دوم برای اولین بار در شهرستان فریدونکنار واقع در استان مازندران کشت شد و سپس سایر قسمت های این استان شروع به کشت دوم برنج کرده اند. در حال حاضر استان مازندران بیشترین میزان کشت برنج کشت دوم را دارد و کشاورزان سعی می کند از برج های گرم سیر و زود رس مانند طارم بینام استفاده کنند،زیرا عواملی مانند کیفیت، عطر، طعم و ماندگاری این برنج تایید شده است.در این بین شاید برنج کشت دوم فریدونکنار محبوبیت بیشتری ر بین سایر برنج ها برخوردار باشد اما ناگفته نماند که در آن از کمترین میزان سموم استفاده می شود و این موضوع به علت نوع منطقه  کشت برنج در فریدونکنار است. این شهرستان هر ساله پذیرای پرندگان مهاجر بسیار زیادی است و از این جهت در شالیزارها از سم استفاده نمی شود و یا درصورت استفاده از درصد بسیار کمی استفاده می کنند. شاید به همین علت است که عطر و طعم برنج کشت دوم در این منطقه بیشتر از سایر قسمت های استان مازندران باشد. از برنج کشت دوم در این استان با نام دونوج یا دواره نوج یاد می شود.

در این مقاله موارد زیر را می خوانید:

 

برنج کشت اول چیست ؟

تفاوت برنج کشت اول و برنج کشت دوم کاشت برنج در نوبت اول یا به اصطلاح کشت اول در تمامی استان های شمالی گیلان،گلستان، مازندران در آغاز سال جدید یعنی ماه فروردین شروع به کشت می‌شود.این کشت به طور مختصر در ابتدا آماده سازی بذر برنج، تهیه و آماده سازی خزانه برای پاشیدن بذر، آماده سازی شالیزار که مازندرانی ها به آن دشت می گویند که برای کاشت برنج، رشد و نشا بذر در خزانه، کاشت برنج، از بین بردن علف های هرز موجود در شالیزار و در نهایت رشد خوشه های برنج و فرآیند بهره برداری انجام می شود و زمان برداشت برنج در ابتدای ماه تیر بوده و کشاورزان اقدام به بهره برداری از برنج می کنند.لازم به ذکر است نوع برنج در تخمین زمان برداشت برنج بسیار تاثیر گذار است.در شمال کشور، کشت اول از انواع گونه های برنج میتوان کاشت و برداشت کرد.برنج ها به دو برنج های طبع سرد و برنج های طبع گرم دسته بندی کرد.برنج های کشت شده در این استان  می‌توان به برنج طارم،برنج شیرودی،برنج فجر،برنج صدری،برنج بینام اشاره کرد.

برنج کشت دوم چیست؟

براساس گفته بسیاری از افراد که اعتقاد دارند در برنج کشت دوم از سم زیادی استفاده می شود، این موضوع زمانی قابل صحت خواهد داشت که کشاورز اصول استفاده از آن را رعایت کند و زمین کشاورزی که یکبار به جهت مبارزه با آفت ها مورد سمپاشی قرار گرفته است دیگر نیازی به سمپاشی مجددا نخواهد داشت. این در حالی است که به منظور برداشت محصولی باکیفیت و بی عیب و نقص درصد استفاده از سم در کشت دوم برنج بسیار کم خواهد بود. شاید در آبان ماه محصولی باکیفیت و بدون آفت بهره برداری شود، اما بدون شک سم  کم و بیش سموم در درون ساقه های برنج وجود دارد و از آن طریق وارد سفره های ما خواهد شد. بنابراین برنج کشت دوم زمانی مطلوب و ایده آل خواهد بود که اصول آن بطور  کامل رعایت شود.

اگر به دنبال برنج کشت دوم با کیفیت در استان گیلان هستید باید بدانید که کشاورزان این استان تمایلی به نوع دوم کشت  برنج در گیلان مانند مازندران طرفدار ندارد. یکی از مهم ترین علت های آن، نبودن منابع آبی برای برنج کشت دوم در فصل تابستان است و کشاورزان در استان گیلان با تبخیر بسیار بالای آب روبه رو هستند. از این جهت کشاورزان گیلانی اقدامی برای کشت دوم برنج نمی کنند. از جهتی دیگر کشاورزان استان گیلان بر خلاف استان مازندران تمایل به کاشت برنج دیررس را دارند. آن ها عقیده دارند که برنج های دیررس از لحاظ کیفیت بسیار بهتر هستند از برنج های زودرس هستند و به همبن علت به دنبال کشت برنج های دیررس از نوع با کیفیت می روند.برخلاف استان مازندران که یک زمین کشاورزی را برای کشت مجدد یا همان کشت دوم آماده می کنند، کشاورزان گیلانی عقیده دارند که اگر از زمین های کشاورزی یا همان شالیزار ها دوبار برای کشت برنج استفاده شود زمین دیگر کشش و توانی برای نگه داشتن برنج های دیررس نخواهد داشت و برای آنکه زمین محصول باکیفیتی را تحویل دهدباید از کود بیشتری استفاده کرد، به همین علت ترجیح می دهند یکبار در سال اقدام به کشت برنج نمایند.

انواع برنج کشت دوم:

سه نوع بذر برنج برای کشت دوباره برنج در استان مازندران استفاده می ‌شود. این بذرها همان بذرهایی هستند که برای کشت اول نیز استفاده می‌شوند.انواع برنج کشت دوم شامل: کشت دوم برنج هاشمی ، کشت دوم برنج بینام ،کشت دوم برنج امر الهی هستند.

برنج طارم هاشمی :

برنج هاشمی در ابتدای جدید یعنی در اوایل فروردین ماه شروع می شود و کشاورزان بعد از آماده کردن زمین کشاورزی اقدام به آماده کردن بذر، فراهم کردن خزانه، پاشیدن بذر ها در خزانه،کاشت محصول که به آن نشاء میگویند، وجین کردن یعنی از بین بردن علف های هرز از ساقه برنج، سم پاشی و اواخر ماه تیر اقدام به برداشت برنج طارم هاشمی می کنند.

کشت دوم طارم بی‌نام:

از بذرهای بسیار بسیار قدیمی که برای کشت دوم از آن استفاده میکنند بذر طارم بینام است هرچند که امروزه از این بذر برای کشت بهاره یا همان کشت اول دیگر استفاده نمی‌شود، اما امروزه به یکی از بذرهای پر استفاده برای کشت دوم به حساب می‌آید.

کشت دوم طارم امرالهی :

طارم امرالهی یا به گویش محلی امان الهی میگویند به یکی دیگر از بذرهای پر مصرف برای کشت دوباره برنج می‌باشد. این بذر یکی از بذرهای بسیار قدیمی برای کشت اول می‌باشد، که امروزه به ندرت برای کشت اول استفاه می‌شود. اما به علت  کیفیت بالای محصول کشت دوم امرالهی ، برای کشت دوباره بیشتر استفاده می‌شود.

مقایسه برنج کشت دوم با برنج کشت اول

اولین تفاوتی که می توانید در بین برنج کشت دوم با کشت اول بیان کرد، در زمان کاشت آن ها است. برنج کشت اول در اویل فصل بهار و در ماه فروردین صورت می گیرد در حالی که برنج کشت دوم در اواسط یا اواخر فصل تابستان انجام می شود. نوع کاشت برنج کشت اول و دوم با یکدیگر تفاوتی ندارد،بلکه در هر دوی آن ها بذرهای برنج در محلی به نام خزانه تبدیل به نشاء می شود و سپس در زمین کاشته می شوند. در کاشت برنج عموما بذر را به صورت مستقیم در زمین نمی کارند. در هر دو روش زمین کشاورزی دراصطلاح باید آبگیری شود و سپس اقدام به کاشت بذر برنج می کنند. کاشت بذر ها می تواند به صورت دستی و یا به صورت مکانیزه انجام شود.
در کشت اول برنج زمین در فصل زمستان استراحت می کند اما در برنج کشت دوم این قابلیت برای زمین کشاورزی فراهم نیست و کشاورزان برای اینکه به سرعت انجام شود اقدام به آتش زدن ساقه های باقی مانده از کشت اول برنج می کنند.در کشت دوم برنج کشاورز پیوسته نگران سرمای بیش از حد هوا خواهدبود، بنابراین سعی میکند در اولین فرصت اقدام به برداشت محصول کند تا از سرمای زمستان بدور باشد.پس از برداشت برنج کشت اول درجه 1، کشاورزان مجددا زمین را آبیاری می‌کنند. این کار سبب جوانه زدن دوباره خوشه‌های برنج می‌شود. این نوع برنج ها معمولا کوچک تر و شکسته تر از برنج کشت اول است.البته نا گفته نماند که هیچ کود و سمی به آن نمی‌زنند، تا از کیفیت بالایی برخوردار باشد.برنج کشت دوم درمقایسه با برنج کشت اول محصول کمتری می‌دهد و در دسته گران‌ فیمت ترین برنج طارم ایرانی قرار می‌گیرد. از سوی دیگر برنج کشت دوم زمان کمتری برای رشد و برداشت نیاز دارد.

تفاوت برنج کشت اول و برنج کشت دوم در مراحل پرورش آن است.برنج کشت دوم نیز مانند برنج کشت اول است و تفاوت چندانی با آن ندارد.نگهداری برنج و مراقبت از آن در ماه‌های اول به آب بسیار زیادی احتیاج دارد هوا بسیار گرم است و آب سریعاً تبخیر می شود بنابراین کشاورزان باید توجه داشته باشند که در نزدیکی شالیزار خود دسترسی به رودخانه یا چاه‌های آب زیرزمینی داشته باشد تا بتوانند در مواقع ضروری از این آب استفاده نماید، و همچنین کشاورزانی که اقدام به کشت دوم برنج می‌کنند که به این آب‌های زیرزمینی دسترسی راحت تری دارند.برنج کشت دوم از نظر بسیاری از افراد عطر و طعم و چه بسا پخت راحت ‌تری در مقایسه با برنج کشت اول دارد. کشت دوم از آب فراوانی برخوردار است و باران‌های پاییزی را شامل می شد و همچنین آفتاب مناسبی به آن می‌تابد همه این عوامل سبب می‌شوند تا برنج طارم طعم و عطر بهتری داشته باشد. همچنین به دلیل تاریخ  سم‌ پاشی این نوع برنج ‌ها تا زمان کشت بعدی آن بسیار زیاد است، سبب می‌شود که برنج کشت دوم، برنجی خوش قامت و سالم‌تری در مقایسه با برنج کشت اول به حساب می آید. برنج کشت دوم عموما در استان مازندران در شهرستان فریدون‌کنار و سایر شهرستان ها و روستاها انجام می‌شود و در استان‌های دیگر مانند گیلان عموما شاهد برنج کشت اول هستیم ، معمولاً برای برنج کشت دوم اغلب از برنج‌های متفاوت تری با کشت اول برنج استفاده می‌شود.در استان گیلان از برنج هایی استفاده می شود که در مقابل سرمای پاییزی مقاومت بالایی دارند و عطر و بوی بهتری نسبت به سایر برنج‌ها دارند اما این عوامل بیان شده شامل همه زمین‌ها نخواهد شد برخی از کشاورزان عقیده دارند که از همان برنج برای کشت اول  و همچنین برای کشت دوم نیز استفاده نمایند.لازم به ذکر است که از لحاظ قیمت، برنج  کشت دوم مقداری بیشتر از قیمت برنج کشت اول است.

مزایای برنج کشت اول

1- قامت مناسب برنج

2- طعم و عطر منحصر به فرد در هنگام پخت

3- درصد مناسبی از سموم کشاورزی در این کشت

4- بهره برداری آسان در مقایسه با کشت دوم

معایب برنج کشت اول

1- کیفیت بالای برنج بر اساس به نحوه کشت کشاورز دارد

2- شالیزاری که از آن برنج کشت شده باید خاک و بستر مناسبی داشته باشد

مزایای برنج کشت دوم:

1- پخت بسیار سریع

2- عطر و طعم بسیار بالای برنج نسبت به کشت اول

3- ضریب درصد برنج کشت دوم در کیفیت بالای آن است

معایب برنج کشت دوم :

1- تنها یک بار در مقایسه با کشت اول سموم به ساقه های برنج زده می شود

2- بدلیل شرایط آب و هوایی بهره برداری سخت و طاقت فرسا است

3- بدلیل سختی در بهره داری برنج کشت دوم قیمت بالاتری در مقایسه با برنج کشت اول دارد

مقایسه برنج کشت دوم با مازندران و گیلان

برنج کشت دوم تنها برای اولین بار در شهرستان فریدونکنار واقع در استان مازندران کشت شد و سپس در سایر قسمت های این استان نیز روایج یافته و شروع به کشت دوم برنج طارم نموده اند. در حال حاضر نیز استان مازندران بیشترین میزان کاشت برنج کشت دوم را دارد و تلاش می کند از برنج های گرم و زود رس مانند طارم  هاشمی استفاده کند، زیرا کیفیت، عطر، طعم ، قامت ماندگاری این برنج بی نظیر است.در این میان برنج کشت دوم فریدونکنار از محبوبیت بسیاری بالایی برخوردار است زیرا در آن از میزان سم بسیار بسیار پاینی استفاده می شود. این موضوع به علت نوع منطقه فریدونکنار است.این شهر هر ساله پذیرش پرندگان مهاجر بسیار زیادی است و از این جهت در شالیزارها از هیچگونه سمومی بکاربرده نمی شود. شاید به همین علت است که عطر و طعم برنج کشت دوم در این منطقه منحصر به فرد تر از سایر قسمت های استان مازندران شده است.لازم به ذکر است که در  سایر شهر های استان مازندران اقدام به کاشت و برداشت کشت دوم می‌کنند که متاسفانه کیفیت برنج های آنان  بسیار بسیار پایین است و برخی افراد سودجو با اسم برنج کشت دوم و طارم درجه یک فریدونکنار آن را در آن را روانه بازار و به سراسر کشور عرضه میکنند.

 

آیا کشت دوم برنج عوارضی را به همراه دارد ؟

در سال های اخیر های اخیر تحقیقاتی در زمینه خطراط و عوارض برنج کشت دوم انجام شده است برنج کشت دوم مصرف آب بسیار بالایی دارد و به همین علت است که کشاورزان گیلانی به علت شرایط آب و هوایی و مصرف آب بالا به جهت آبگیری زمین کشاورزی تمایلی به کشت دوم ندارند، در صورتی که کشت دوم شاید تنها یک الی دو هفته ابتدایی به آب بستن زمین های کشاورزی نیاز داشته باشد و مابقی مراحل رشد برنج را با آب باران تامین می کند که از دسته آب جاری به حساب نمی آید و مصرف آن تاثیری در کاهش سطح آب زیر زمینی ندارد.از طرفی دیگر استان مازندران جزء استان های بسیار پر آب به حساب می آید و برنج کشت دوم در سطح بسیار پایینی قرار می گیرد. رشد این برنج بر اساس آب های زیر زمینی بسیار موجود که در زمانی، استفاده ای از آن نمی شود انجام می شود.توجیه عدم کشت این نوع برنج بر اساس علت کمبود آب توجیه منطقی ندارد.

برخی از ارگان های مرتبط به محیط زیست هشدارهایی در زمینه آلوده شدن سموم با برنج کشت دوم داده اند. اما با در نظر داشتن یکسان بودن میزان سموم و کودهای شیمیایی استفاده شده در کشت اول و کشت دوم، این هشدارها توجیه اصولی ندارد و از طرف ارگان های مرتبط رد شده است.تنها توصیه ای که بازرگانی برنج حاج خلیل میتواند برای کشاورزان در زمینه کشت دوم می توان داشت این است که سعی کنند در سال های کم آبی اقدام به کشت دوم نکنند تا در سال های آینده دچار مشکلات متعددی نشوند.

مهم ترین هدف از کاشت برنج کشت دوم :

  1. ایجاد شرایط پایدار در تولید برنج کشت دوم
  2. بهبود درآمد کشاورزان از کشت این برنج
  3. کنترل آفات ، بیماری ها و کنترل علف های هرز در زمین کشاورزی
  4. بررسی درصد حاصل خیزی خاک
  5. رعایت تناوب زراعی و خاک
  6. بهبود سازی فرآیند خاک
  7. افزایش فعالیت های میکروارگانیسمی در زمین کشاورزی

عوامل تاثیر گزار در کیفیت برنج عبارتند از:

  1. جنس و نوع بذر برج
  2. نوع ژنتیک برنج
  3. کیفیت خاک و زمین کشاورزی
  4. زمان کاشت و برداشت مناسب برنج
  5. آب و هوای مناسب برای کشت برنج
  6. میزان سم زدایی و کود دهی به برنج
  7. ارگانیک بودن محصول

 

نکات مهم در خرید برنج کشت دوم

تفاوت برنج کشت اول و برنج کشت دوم این است که در هنگام خرید باید به نکات مهمی دقت داشته باشید تا برنج با کیفیت و خوش عطر را خریداری کنید. همان طور که  در مطالب بالاتر  نیز گفته شد باید توجه داشته باشید تا در درون برنج حشرات موزی وجود نداشته باشد. همچنین برنج خریداری شده باید به اندازه کافی خشک شده باشدبرنج مرطوب در محیط کیسه برنج سبب ایجاد حشرات موزی می شوند.برنج پس از جداشدن از ساقه برنج در  دستگاه خشک کن باید حدود 80 ساعت باقی بماند تا بطور کامل خشک شود اما عموما به علت حجم بالای کار این فرآیند فقط 30 الی 40 ساعت صورت می گیرد. وجود رطوبت در برنج فرآیند بروز آفت ها بوجود می آید. برنج های بازرگانی حاج خلیل عاری از هر گونه حشرات موزی هستند و به اندازه کافی در دستگاه خشک کن قرار داده شده اند و عاری از رطوبت هستند.

 

برای خرید برنج طارم عطری محلی شمال از بازرگانی برنج حاج خلیل کافی است با شماره های زیر در تماس باشید :

با ما در تماس باشید .

۰۹۱۱۸۹۹۲۹۴۹

منبع : بازرگانی برنج حاج خلیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *