برنج طارم کشت دوم درجه 1

در این مقاله موارد زیر را می خوانید:

برنج کشت دوم چیست ؟

برنج طارم کشت دوم درجه 1 همانگونه که از نام آن پیداست کشت به معنی کاشتن بذر می باشد به این معنی است که برنج کاشته شده است این کاشتن میتواند بصورت دستی و یا توسط دستگاه های پیشرفته کاشته شده باشد. به طور کلی برنج کشت دوم یعنی برنج هایی که در نوبت دوم کاشته می شوند.آغاز کاشتن برنج های نوبت دوم در ماه مرداد است و برداشت آن در ماه آبان می باشد و شاید برای شما سوال پیش آمده باشد پس برنج کشت اول چه زمانی کاشت و برداشت می شود ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که برنج کشت اول یعنی برنج هایی که در نوبت اول کاشته می شوند، آغاز کاشت برنج های نوبت اول در ماه فروردین بوده و برداشت آن در ماه تیر می باشد با ما در ادامه همراه باشید تا با برنج کشت دوم بیشتر آشنا شوید.

برنج کشت دوم چه نوع برنجی است ؟

در کشت دوم به علت سرمای زیاد و زودرس پاییزی لازم است از نوع برنج هایی استفاده شود که زودتر رشد می کنند.برنج های که در این کشت باید استفاده شود از برنج های پرمحصول مانند نیم دانه یا سرلاشه و … می باشند از گونه های برنج ،برنج هاشمی و برنج طارم کمتر در این کشت استفاده می شود زیرا این نوع برنج ها در مقایسه با برنج های بینام و امراللهی دیررس می باشنداستفاده از این نوع برنج ها ممکن است به علت شرایط آب و هوایی نا مشخص کشاورز را در زمان برداشت با مشکل مواجه کند.بنابراین بیشتر کشاورزان در کشت دوم از گونه های نظیر بینام و …. کشت و برداشت می کنند.

برنج کشت دوم در چه مناطقی کشت می شود ؟

برنج کشت دوم تاریخچه آنچنانی ندارد و تقریبا میتوان گفت که دو دهه است که کشاورزان کشت و برداشت میکنند.این کشت اولین بار در روستا های شهرستان فریدونکنار انجام شده است برای کشت دوم لازم است برنج ها در مناطقی کشت شوند که شرایط آب و هوایی گرم و در عین حال مرطوب دارند.زیرا به علت سرمای زودرس پاییزی هر منطقه ای قادر به کشت و برداشت این محصول نخواهد بود.امروزه کشت دوم در شهرستان های مجاور که شامل شهرستان های بابلسر، فریدونکنار، جویبار ،بابل و قسمت هایی از شهرستان آمل و محمود آباد می باشند لازم به ذکر است مرغوب ترین برنج های کشت دوم قطعا متعلق به شهر های بابلسر و فریدونکنار  می باشد.

مراحل تولید برنج کشت دوم:

مراحل کاشت برنج کشت دوم همانند برنج کشت اول است.اما در نوع کاشت بذر با هم تفاوت دارند.

1.آماده‌سازی بذر برنج

قبل از کاشت ابتدا بذر آن را جوانه دار می کنند.بذرها را درون کیسه هایی در داخل ظرف های بزرگ یا یک حوض پر از آب که در حیاط منزل دارند خیسانده تا جوانه بزند .به مدت 2 الی 8 روز به آن زمان می دهند تا بذرها جوانه بزنند.زمان جوانه دار شدن بذرها به دمای هوا بستگی دارد.

2.پاک‌سازی زمین خزانه

خزانه برنج قطعه زمین کوچکی است که در داخل زمین اصلی یا در قطعه‌ای از زمین در خارج از زمین کشاورزی اصلی نگه داری می شود.زمین کشاورزی را به عمق 15 الی 20 سانتی‌متر شخم زده می شود.قبل از شروع کشت روی آن مقداری کود دامی کاملاً پوسیده شده می ریزند.در خزانه آب می ریزند.با شخم زدن مجدد سنگ و کلوخ های موجود در زمین های کشاورزی را از بین می برند.در مازندران عموما سه روز قبل از بذرپاشی خزانه را سم پاشی می کنند.

3. کاشت بذر در خزانه

بذرهای جوانه دار شده در داخل خزانه کاشته می‌شود.با استفاده از پلاستیک های ضخیم در اطراف خزانه به‌خوبی پوشانده می‌شود تا در برابر آفت و خوراک پرندگان محافظت شود.در این مرحله بذر ها را باید به زمین اصلی منتقل کننند که به آن نشاء می گویند.

4.شخم و آماده سازی زمین کشاورزی

زمین را از شلتوک ها و مابقی کشت برنج از قبل پاکسازی می کنند.عموما تا 3 ماه قبل از کاشت برنج هفته ای 1 بار زمین را شخم می زنند تا برای کشت برنج آماده باشد.برنج کشت اول به تازگی برداشت شده است و زمان برای کشت مجدد کم است و پس از برداشت محصول کشت اول بدون فوت وقت زمین اصلی را شخم می زنند و آن را برای کاشت نشا آماده می کنند.

برنج طارم کشت دوم درجه 1

5.برداشت نشاء از خزانه

نشاء را وقتی به اندازه طبیعی خود یعنی قامت آن به 20 الی 25 سانتی‌متر رسیده و دارای 4 الی 5 برگ هستند، از خزانه برداشت می کنند.نشاء را برای کشت به زمین کشاورزی انتقال میدهند.فرآیند انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی را نشاء‌کاری می‌نامند.مرحله ی کندن نشاء‌ها به صورت سنتی بوده و توسط دست انجام می‌گیرد.

6.کاشت نشاء در زمین کشاورزی اصلی

25 الی 30 روز طول می کشد تا نشاء های آماده شده به زمین اصلی منتقل شوند.این مرحله بسیار حساس است و برای جلوگیری از آسیب دیدن نشاء آن ها را با دقت و آرامی در زمین اصلی می کارند.کاشت نشاء‌ها در زمین اصلی در استان گیلان و مازندران توسط زنان و مردان زبر دست شالیکار انجام می شود.در هنگام نشاء‌کاری باید در داخل زمین کشاورزی به اندازه کافی آب وجود داشته باشد زیرا آب مانع رشد از رشد علفا های هرز می شود.

7. افزودن کود

بعد از نشا در زمین های کشاورزی که به آن شالیزار می گویند برای جلوگیری از آفات مقداری کود شیمیایی اضافه می کنند.معمولا کودهایی که مورد استفاده قرار گیرند،کودهای شیمیایی اوره و فسفات هستند.

8.آبیاری

طی یک ماه اولیه کشت برنج در زمین اصلی کشاورزی آبیاری به صورت غرقابی و در بقیه دوران بصورت تناوبی انجام می گیرد.در یک ماهه اول به علت وجود آب دائم در زیر بوته ها در کنترل رشد علف هرز موثر است.در کشت دوم فقط در دو هفته اول کشت آبیاری انجام می شود و تا زمان برداشت کشت دوم آبیاری با آب باران تامین می شود .

9. سم‌ پاشی

برای مبارزه با علف های هرز از دو روش شیمیایی و بیولوژیک استفاده می کنند.

روش بیولوژک در کنترل علف هرز:

10روز پس از نشاء کاری که بعد از استقرار ساقه های برنج تعداد زیادی عدد جوجه اردک در شالیزار رها می کنند که از علف های هرز تغذیه می کنند و از رشد آن ها جلوگیری می کنند.

روش شیمیایی در کنترل علف هرز:

در برنج کشت اول در 3 مرحله سم پاشی شیمیایی انجام می گیرد.

  1. قبل از آماده سازی خزانه و قبل از بذر پاشی
  2.  3 الی 5 روز قبل از نشاء کاری در زمین کشاورزی
  3. 4 الی تا 7 روز پس از نشاء

10. برداشت برنج و کمباین‌زنی

کشت دوم را در اوایل و یا اواخر آبان ماه برداشت می کنند.برداشت برنج به روش سنتی با داس و یا دستگاه کمباین زنی انجام می گیرد.24 ساعت بعد از برداشت ساقه های برنج جمع آوری و خرمن کوبی می کنند اگر با کمباین برداشت انجام شود باید حتما رطوبت آن ها با توسط دستگاه خشک کن گرفته شود.

11. ارسال به کارخانه و مراحل فرآوری

مراحل کاشت ، نگهداری و برداشت برنج تا این مرحله به پایان رسیده است.بیشتر کارخانه ها برنج را در همین مرحله با داشتن پوسته ضخیم از کشاورز خریداری می کنند و بقیه مراحل فرآوری و جداسازی پوسته ها که به آن  سبوس می گویند را در کارخانه انجام می دهند.

مراحل فرآوری برنج کشت دوم شامل:

برنج طارم کشت دوم درجه 1

تفاوت اصلی برنج کشت دوم با کشت اول در کاشت:

برای تولید برنج کشت دوم، در مرحله اول جهت آماده کردن خزانه نیاز به گرم نگه کردن بذرها نمی باشد زیرا آفتاب سوزان تابستان محیط مناسبی برای رشد اولیه بذر را ایجاد می کند.مرغوبیت یک برنج به عوامل مختلفی مانند :

  1. جنس و نوع بذر
  2. ژنتیک برنج
  3. کیفیت خاک و زمین کشاورزی
  4. زمان کاشت و برداشت برنج
  5. آب و هوای مناسب
  6. میزان سم زدایی و کود دهی
  7. ارگانیک بودن برنج
  8. در کشت دوم بذر جدیدی به زمین اضافه نخواد شد و همان بذرهای کشت اول هستند که هنوز رشد نکرده اند.
  9. برنج کشت دوم عموما گران تر از برنج کشت اول است زیرا مقدار آن در بازار محدود است.
  10. مدت زمان کمتری برای رشد کامل و برداشت دوم  نیاز داردو در نهایت محصول نسبتا کمتری را در مقایسه با کشت اول می دهد.

مزایا و معایب برنج کشت دوم:

1.پخت و عطر بهتر

به علت اینکه زمان رشد برنج کشت دوم در اواخر فصل تابستان تا فصل پاییز است،میزان تابش آفتاب و باران پاییزی طعم و عطر برنج کشت دوم را مطلوب تر می کند.

2. بازدهی بسیار بالا کشت دوم

کشاورزان برای حفظ محصول در برابر سرمای پاییزی از بذرهای مقاوم و زود بازده مانند برنج ظارم محلی ، طارم عطری و طارم و هاشمی استفاده می کنند.

3. محصول با کیفیت تر

برنج طارم کشت دوم درجه 1 | کارخانه شالیکوبی و بازرگانی برنج حاج خلیل برنج کشت دوم تعداد دانه های شکسته کمتری دارد و از لحاظ مالی سود خالص بیشتری به کشاورز می رساند. کشاورزان مازندرانی برای مصرف روزانه خانواده های خود بیشتر از برنج کشت دوم استفاده می کنند.

4.استفاده کم از سم کشاورزی

برای رشد بهتر برنج کشت دوم از سم کمتری استفاده می کنند. به علت آنکه در کشت اول زمین به اندازه کافی سم پاشی شده و در برابر حشرات و آفات مقاوم است البته نا گفته نماند که در صورتی سودمند خواهد بود که کشاورزان  اصول سم پاشی مزرعه را رعایت کنند در غیر این صورت سم در ساقه های برنج باقی می ماند و مصرف سموم شیمیایی و علف کش ها در کشت دوم در بین کشاورزان ممکن است حتی بیشتر از کشت اول استفاده کنند .ولی در بیشتر کشاورزان به علت سردی هوا سم پاشی کمتر از برنج کشت اول صورت می گیرد.

معایب برنج کشت دوم:

1. استفاده از کودهای شیمیایی بیشتر

بلافاصله پس از برداشت کشت اول شروع به کشت برنج کشت دوم می کنند. بنابراین برای تامین خاک حاصل خیز و رشد سریع تر برنج از کودهای شیمایی بیشتری استفاده می کنند.استفاده طولانی مدت از کودهای شیمیایی باعث اختلال در تعادل مواد آلی و معدنی خاک خواهد شد.

2. فقر خاک کشاورزی در پس از گذشت زمان

استفاده زیاد از کودهای شیمیایی به خاک زمین کشاورزی فشار بسیاری وارد میکند و باعث می شود که با گذشت زمان زمین کشاورزی توانایی پرورش گیاه را از دست می دهد و به اصطلاح خاک فقیر می شود.بنابراین زمین توانایی کشت محصول مرغوب را پس از مدتی از دست می دهد.در منطقه هایی که فقط برنج کشت اول پروش داده می شود، زمین پس از برداشت محصول در مرداد ماه تا فروردین که زمان کشت اول بعدی فرا برسد استراحت می کند و خاک مزرعه به مدت بیشتری نیز حاصل خیز باقی می ماند.

3. قیمت بیشتر

به دلیل کمبود بارنگی در اواخر تابستان و میزان سختی برنج کشت دوم بیشتر ،در نتیجه قیمت آن از برنج کشت اول بیشتر است.

4. در هر منطقه ای قابل کشت نیست

برنج طارم کشت دوم درجه 1 | کارخانه شالیکوبی و بازرگانی برنج حاج خلیل کاشت برنج به آب فراوانی نیاز دارد عل خصوص در فصل های گرم سال که میزان بارندگی بسیار کم است، زمان کاشت برنج کشت دوم در اوج گرمای تابستان در مرداد ماه آغاز می شود و میزان بارندگی در این فصل بسیار کم است، برنج های کشت دوم را فقط و فقط در استان مازندران کشت می کنند.استان گیلان و مناطق جنوبی شرایط آب و هوایی کشت دوم را ندارند.

5. نیاز به آبیاری بیشتر

برنج کشت دوم در دو هفته اول کشت به آبیاری فراوان نیاز دارد. زیرا در فصل تابستان میزان تبخیر آب از سطح زمین های کشاورزی بسیار بالاست و کشاورزانی که به آب کافی برای آبیاری طولانی مدت زمین های کشاورزی خود دسترسی ندارند، نمی توانند آن را کشت کنند .آب مورد نیاز کشت دوم را عموما از آب های زیرزمینی و یا پمپ های دیزلی تامین می کنند این درحالی است که در کشت آب های سطحی و یا بارش باران برای آبیاری زمین های کشاورزی بعدی نیز کافی است.

6. تداخل آب های شور و شیرین

برنج طارم کشت دوم درجه 1 | کارخانه شالیکوبی و بازرگانی برنج حاج خلیل بسیاری از کشاورزان تمایل به به پرورش برنج کشت دوم در برخی مناطق باعث شده است که کشاورزان چاه های غیر مجاز در زمین های کشاورزی حفر کنند و منابع آب زیر زمینی به طور افراطی مصرف شود. این عامل سبب تداخل آب های شور و شیرین شده است.

7.عدم نظارت و قوانین استاندارد بر کشاورزی

تا به امروز هیچ قانونی برای اصول پرورش برنج کشت دوم از سوی ارگان های دولتی وضع نشده است. بنابراین بسیاری از کشاورزان آشنایی با استانداردهای کشت این نوع دوم از برنج را ندارند و این عامل باعث نگرانی بسیاری از افراد در رابطه با سمی بودن برنج کشت دوم شده است.

8.استفاده از سموم شیمیایی مختلف

برنج طارم کشت دوم درجه 1 | کارخانه شالیکوبی و بازرگانی برنج حاج خلیل استفاده از سموم شیمیایی مانند کودهای نیتروژن دار، علف کش، قارچ کش و حشره کش، مصرف سوخت های فسیلی در ماشین آلات زراعی،حمل و نقل همه این عوامل نام برده شده سبب افزایش گرمای کره زمین می شوند.بر اساس آمار ها، کشاورزان و شالیزارهای استان مازندران، میزان تولید دی اکسید کربن(CO2)که عامل اصلی ایجاد گرمایش جهانی است در کشت اول و دوم برنج اندازه گیری شده است که نتایج آن نشان داده شده پتانسیل ایجاد گرمایش در کشت دوم 30درصد بیشتر از کشت اول است یعنی معادل 1187کیلوگرم CO2 در هر هکتار زمین کشاورزی می باشد.

برنج طارم کشت دوم درجه 1

آیا برنج کشت دوم سمی است؟

درباره سمیت و یا سالم بودن برنج کشت دوم عقیده های متفاوتی وجود دارند.برخی کشاورزان بر این باورند که بعد از آخرین سم پاشی تا برداشت برنج زمان بیشتری می برد در نتیجه بسیاری از سموم از ساقه های برنج خارج شده اند و سمیتی برای مصرف کننده ایجاد نمی کند.همچنین به علت چند مرحله سم پاشی کمتر برنج کشت دوم نسبت به کشت اول سمیت کمتری دارد.برخی دیگر از مسوولین صنایع غذایی و اساتید دانشگاه ها با این نظرات مخالف بوده و اعلام کرده اند که برنج کشت دوم ممکن است سمی تر و حتی سرطانزا باشد .

دلایل سمی بودن برنج کشت دوم:

  1. میزان آرسنیک موجود در برنج کشت دوم بسیار زیاد و متسفانه چند برابر اندازه مجاز خود بکار برده می شود است.
  2. از اتفاقات شایع محصول کشت دوم برنج این است که در طولانی مدت، مصرف کننده را دچار مشکلات گوارشی و خطرات سرطانی می کند.
  3. بیشترین سموم در کشت دوم برای مبارزه با کرم های ساقه خوار در برنج است . کرم ساقه خوار برنج در سه مرحله در مزارع کشاورزی برنج ظاهر می شود که بیشتر آن ها در اوایل مردادماه ظاهر می شوند که کشاورزان برای از بین بردن آن ها جهت انجام کشت دوم برنج ناچار اند از سموم بیشتری استفاده کنند.
  4. سموم شیمیایی بکاربرده در داخل گیاه و یا محصول نفوذ کرده است که وابسته به دوره ماندگاری از یک تا چند هفته در بافت برنج ها ماندگاری دارند.

برنج طارم کشت دوم درجه 1

برای خرید برنج طارم عطری محلی شمال از بازرگانی برنج حاج خلیل کافی است با شماره های زیر در تماس باشید :

با ما در تماس باشید .

۰۹۱۱۸۹۹۲۹۴۹

۰۱۱۳۲۵۶۲۳۱۷

منبع : بازرگانی برنج حاج خلیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *